Historie bedrijf
 
Toen Simon Zwarts in de vennootschap van zijn vader kwam, was hij nog maar 17 jaar en teelden ze nog groenten. "Omdat mijn vader zich te oud voelde en ik nog te jong was, besloten we niet met de groenten over te stappen op substraat en kozen we voor bloemen.
We hebben zes jaar anjers geteeld, totdat het te moeilijk werd om op te boksen tegen de Spaanse en Israëlische import. In 1982 zijn we overgestapt op gerbera's in de grond." Een deel van de gerbera's had wortelproblemen. "In 1982 liepen er proeven met gerbera op steenwol op het proefstation.
Het jaar erna besloten wij als eerste om met ons hele bedrijf van toen 7.000 m2 over te gaan op steenwol. Samen met de veredelaar en toeleverancier hebben wij daarvoor onze nek uitgestoken.
Achteraf was het een gouden greep." Na tien jaar stapte vader Zwarts uit het bedrijf en kwam vrouw Nelleke in de maatschap.

Zwarts wilde graag samen met zijn vrouw nog een keer nieuw bouwen. Maar de kavelvorm was vrij ongunstig: 35 x 200 meter en de buurman wilde niet verkopen. Hij ging daarom op zoek naar alternatieven. "We hebben in die tijd een rozenbedrijf in Vleuten gekocht. Na twee jaar hebben we het weer verkocht en zijn we in Canada gaan kijken. Tien jaar eerder zouden we zo zijn geëmigreerd. Nu waren de kinderen al te groot.
We besloten in 1999 om toch nieuw te gaan bouwen op de 7.000 m2 van mijn vader." In april 1999 bood de buurman plotseling zijn bedrijf toch te koop aan op voorwaarde dat hij het geld binnen een paar dagen op zijn bankrekening had staan. De kas van de buurman was nieuwer. "We hebben 5.000 m2 van onze 7.000 m2 gesloopt en er een nieuwe kas van 4,5 meter hoog op gezet. Het bedrijf van de buurman werd opgehoogd tot 4,50 meter. Voor het bedrijf hebben we een ruime schuur van 750 m2 gebouwd. Ik had al zo lang een kleine schuur en ruimtegebrek!"

"We hebben drie kinderen, maar geen bedrijfsopvolger. We hadden daarom afgesproken dat de nieuwbouw de laatste investering zou zijn." Begin 2000 kwam de belichting op. "In 2002 hebben we een offerte laten maken voor belichting in de kas. Dat kon ik toen niet rond rekenen. Het jaar erop hebben we alsnog in het hele bedrijf lampen opgehangen. Als je er niet instapt, mis je de boot.
Belichting geeft een betere winterkwaliteit, een hogere productie en een vlakker productiepatroon.

In energieverbruik scheelt belichting niet zo veel. Door te belichten is de benutting van warmte en elektriciteit beter in balans. Belichting is nauwelijks terug te verdienen. Maar net als in de rozenteelt moet je meedoen om niet achterop te raken."
Zwarts belicht maximaal 11,5 uur per dag (van 6.00 uur tot 17.30 uur) met 6.000 lux in de periode van 1 oktober tot half maart. De lampen blijven uit als het buitenlicht meer is dan 250 Watt. De teler belicht alleen overdag omdat de gerbera van nature een korte dag plant is. Bij langere belichting vormen ze geen knoppen. "In 2006 is er op een onderzoekinstelling een proef gedaan met verduisteren met als resultaat een behoorlijke meerproductie in de zomer. Door de relatief lage investering in schermdoek gaan dit jaar enkele kwekers starten met verduisteren."